//
you're reading...
Kesäihottuma, Terveys

Kesäihottuman hoito ja Ökozon kokemuksia

Markkinointitiimissämme syntyi idea jakaa ajatuksia paljon puhuttavasta kesäihottumasta. Blogi päätettiin toteuttaa haastatteluna ja tällä kertaa Anita ja Laura valikoituivat haastateltaviksi.

steinaihottuma2Ajatuksia kesäihottumasta ja vinkkejä sen hoitoon:

Kesäihottuma on hevosen yleisin allerginen ihottuma, joka johtuu useimmiten hyönteisyliherkkyydestä. Kesäihottuma voi puhjeta minkä rotuiselle hevoselle tahansa, mutta herkimmin sairastuvia rotuja ovat islanninhevonen, suomenhevonen, shetlanninponi, russ-poni sekä friisiläinen.

Kesäihottuman yleisimpiä oireita ovat mm. kutina, hilseily, harjan ja hännän ihon paksuuntuminen, haavautuminen ja jouhien katkeilu. Kesäihottuma ei estä hevosen käyttöä, mutta kesäihottumainen hevonen vaatii usein normaalia enemmän hoitoa hyvinvointinsa eteen. Parhaimmillaan hoitotoimenpiteet voivat pitää kesäihottuman oireettomana. Yleisimmät hoitotoimenpiteet ovat loimitus, rasvaus ja pesu, mutta aina ne eivät kuitenkaan riitä, sillä hyönteiset voivat aiheuttaa hevoselle stressiä, joka alentaa vastustuskykyä entisestään, siksi myös sisäinen hoito on tärkeää. Tämä on hyvä huomioida myös kesäihottuman ennaltaehkäisyssä.

Seuraavaksi Anita Kaakkola ja kilparatsastaja Laura Nyström kertovat ajatuksiaan ja kokemuksiaan kesäihottumasta sekä jakavat hyväksi havaitsemiaan vinkkejä sen hoitoon. Lopuksi Laura kertoo Anitalta lainassa olevan kilpahevosensa, viisikäynnin SM-hopeamitalisti List frá Kuuman kesäihottuman hoidosta.

  1. Millaisia kokemuksia kesäihottumaisten hevosten hoidosta sinulla on?

AK: Jonkin verran vuosien varrella väkisinkin on tullut kesäihottumaisia eteen. Pahin on Islannintuontitamma, joka sai toisena kesänään Suomessa ihottuman. Ihottuma tosin oli vielä siedettävä ja hoidettavissa, mutta hevonen allergisoitui sen myötä niin pahasti, että alkoi keräämään nestettä, hengitystiet ahtautuivat ja hevosen yleisvointi oli niin kertakaikkisen huono, että päätimme lopettaa sen. Parhaita kokemuksia on ne, että ihottumahevonen elää täysin oireettomana ja onneksi näitä kokemuksia on paljon enemmän.

LN: Olen ollut onnekas ja kohdalleni on osunut vain muutama lievästi ihottumainen hevonen. Pari ovat olleet Islannintuonteja, joilla ihottumaoireet ovat olleet vähän selvempiä, mutta hevoset ovat kuitenkin pärjänneet aina loimituksella hyvin. Suomessa syntyneet ihottumahevoset ovat pärjänneet vähemmällä hoidolla hyvinä ja jopa oireettomina.

  1. Miksi kesäihottuman hoitaminen on tärkeää?

AK: Tietenkin hevosen yleisvoinnin takia. Ei kukaan halua kutista, hangata ihoaan rikki ja olla pistelevän ja kirvelevän olotilan kanssa. Lisäksi toki hevosen ulkonäkö kärsii, jos se menettää jouhiaan ja iho on rikki, mutta ensisijaisesti siis ehdottomasti hevosen oman hyvinvoinnin kannalta, hevonenhan ei itse kärsi, jos ei ole aina “tukka hyvin”.

LN: Lähden lähes aina pohtimaan asioita siten että ”miltä minusta tuntuisi…?”. Miltä itsestäni tuntuisi olla vuorokauden ympäri ötököiden syötävänä ilman mitään apua kutinaan. Tulisin varmasti hulluksi aivan hetkessä. Normaali ihottumahevosen hoito ei kuitenkaan vaadi mitään ihmeitä, miksi siis antaa hevosen kärsiä?

  1. Missä vaiheessa kesäihottuman ennaltaehkäisy/hoitaminen kannattaisi aloittaa?

AK: Aina. Jos tiedät, että hevosella on suurentunut riski ihottuman puhkeamiseen tai huomaat pieniäkin alkavia oireita, älä jää odottamaan “onkohan se kesäihottumaa”, vaan toimi. Siinä vaiheessa, kun joutuu toteamaan oireiden olevan kesäihottuma, on tilanne yleensä äkkiä kääntymässä pahaksi, jopa muutamassa tunnissa. Sen vuoksi, älä jätä hevosta laitumelle polttiaisten vapaaksi riistaksi. Etenkään, jos sen yleiskunnossa on jotain muuta sanomista (esim. muita sairauksia tai se on hyvin lihava), hevosen elämässä on meneillään stressaava kausi (tallin vaihdos, uusi tarhakaveri, Islannista tulo tms.). Pahimpaan polttiaisaikaan hevonen kannattaa loimittaa ja huolehtia, että se pääsee sisälle tarvittaessa joko talliin tai pimeään pihattoon. Lisäksi ihoa pitää tarkkailla ja pitää se puhtaana.

LN: Moni ihottumainen oirehtii lievästi jo pitkään ennen kuin oireet puhkeavat rajusti. Itse seuraan todella tarkkaan terveidenkin hevosten ihoa, varsinkin harjan ja hännän tyveä. Onko iho hilseilevä, rasvainen, tukkoinen, ovatko jouhet katkeilleen paljon ja onko iho jo mahdollisesti rikki? Moni tervekin hevonen hankaa, jos iho on kovin likainen ja rasvoittunut. Usein pesenkin hevosen huolella, jos huomaan sen aloittaneen hankaamisen ja seuraan, helpottiko pesu oloa vai jatkuuko hankaaminen edelleen yhtä paljon. Mahdollisille ”rajatapauksille” puen ensin normaalin ötökkäloimen ja katson, helpottuuko hevosen olo jo pelkästään sillä.

Uskon, että ajoissa puuttumalla oireisiin voidaan ihottuma saada kokonaan vältettyä. Tosin hevonen tarvitsee mahdollisesti vähän normaalia tarkempaa seurantaa ja sille pitää pukea esim. ötökkäloimi tarvittaessa/pitää tallissa pahimman polttiaisajan vuorokaudesta.

Varsinkin stressitilanteiden yhteydessä, pitäisin todella tärkeänä seurata hevosen vointia. Paikan vaihdos usein laukaisee oireettomankin ihottuman hetkessä. Sanoisin, että kaikki ennaltaehkäisevät keinot, joilla saadaan vähennettyä kesäihottuman oireita tai jopa vältettyä kesäihottuman puhkeaminen ovat vaivan arvoisia.

  1. Mikä hoitomuoto on mielestäsi tehokkain kesäihottuman hoidossa?

AK: Yleisesti ottaen se, että hevonen hoidetaan hyvin ja loimitetaan, mutta pakko sanoa, että parhaimmat tulokset yhdistyvät kokemuksieni mukaan Ökozonin käyttöön. Loimitus ja puhtaanapito ovat kuitenkin niitä perusasioita joista ei saa tinkiä.

LN: Kaikki on todella hevoskohtaista. Ökozon on selvästi tuonut helpotusta kaikilla ihottumahevosilla. Lisäksi pidän ihottumahevoset kesäisin yöt tallissa ja pahimpaan polttiaisaikaan otan hevoset tarpeeksi ajoissa talliin suojaan. Sisällä hevoset saavat olla ilman kesäihottumaloimia, jolloin iho saa myös hengittää, mikä on myös tärkeä kesäihottumaihon hoidossa. Lisäksi tallissa hevonen saa levätä rauhassa ilman ötököitä ja stressiä. Olen myös huomannut, että laidun usein pahentaa ihottuman oireita. Siksi olisi hyvä, että laidunaika olisi rajoitettu vain muutamaan tuntiin vuorokaudessa, jolloin osa heinästä voidaan korvata niitetyllä tuoreheinällä. Erittäin tärkeää on myös pitää hevonen puhtaana ja pestä esim. Probin shampoolla, heti kun iho alkaa mennä tukkoon eli rasvoittuu, hilseilee tai likaantuu. Joskus tarvitsee pestä jopa kerran viikossa, välillä riittää jopa vain kerran kuukaudessa. Loimen pesua ei myöskään saa unohtaa. Sekin likaantuu ja rasvoittuu jopa viikossa!

  1. Miksi Ökozon-hoitopaketti?

AK: Jos pystyt poistamaan oireita, onhan se paljon tehokkaampaa kuin niiden hoitaminen…

LN: Ökozon tarjoaa laajan muodon hoitaa ihottumaa. Usein kesäihottumanoireita hoidetaan vain ulkoisesti ja helposti vain silloin kun tulee oireita, ennaltaehkäisy unohdetaan. Ökozon auttaa jo syntyneisiin oireisiin, mutta pitkällä käytöllä tuo helpotusta tuleviin vuosiin.

  1. Miten Ökozon toimii?

AK: Sisäisesti annettavat osat vahvistavat hevosen vastustuskykyä, mutta osa tehosta perustuu myös siihen, että sisäisesti annettava aine muuttaa hevosen ominaishajun sellaiseksi, etteivät polttiaiset ole niin kiinnostuneita hajusta. Sisäinen hyönteiskarkote siis. Lisäksi sisäisesti annettavat aineet tukevat hevosen omaa vastustuskykyä ja siten poistavat ihottuman oireita. Ulkoisesti käytettävistä aineista ei niin paljoa omaa kokemusta, koska jäävät helposti käyttämättä, kun niitä ulkoisia oireita ei pahemmin ole. Niitä monet ovat kuitenkin kiinnostuneet käyttämään, Lazosan hoitaa rikkoontuneita alueita ja helpottaa kutinaa viilentämällä ihoa. Sen viilentävän vaikutuksen tuntee ihan omissa käsissäänkin ainetta levittäessään, miellyttävä tunne joka taatusti helpottaa, jos polttiaisreaktio on päällä. Moskitozon taas toimii sekä ihon pehmentäjänä, että hyönteiskarkoitteena. Näitä kahta ulkoista ainetta ei käytetä samana päivänä vaan aina vain jompaa kumpaa. Shampoo taas on tarkoitettu keväällä hevosen alkupesuun, sitä on aika pieni pullo mutta riittää toki useampaankin harjan ja hännän pesuun ja sitä voi tarpeen mukaan käyttää, jos hevosen iho esimerkiksi rasvoittuu tai hilseilee.

  1. Mikä kesäihottumaloimi on mielestäsi paras?

AK: En ole pystynyt valitsemaan, koska eri hevoset hyötyvät vähän erilaisista loimista. Loimeen olisi kuitenkin oltava liitettävissä hyvä ja suojaava huppu. Loimen on oltava oikea ihottumaloimi, ei kärpäs- tai hyönteisloimi jossa on liikaa aukkoja eikä siten suojaa niin hyvin hyönteisiltä. Kankaan olisi hyvä olla tiivis, koska polttiainen on hyvin pieni ja menee hyönteisloimienkin läpi. Valikoimassamme olevista loimista Boett on kokemuksieni mukaan vahvin, Itch Off istuvin ja hengittävin, sitten valikoimaamme kuuluu muutamia hyviä vaihtuvia, vähän edullisempia loimia sen mukaan mitä löytyy. Eli varastossa meillä on vähintään kolmea tai neljää erilaista ihottumaloimea ja huppua.

LN: Loimi tulisi valita hevosen ihottuman sekä olosuhteiden mukaan. Lievästi ihotumainen hevonen pärjää kevyemmällä loimella, joka on usein mukavampi hevosen pitää päällä, sekä kuivuu sateella nopeammin. Jos tarhakaveri on kova leikkimään, olisi silloin parempi, että loimi olisi vahvempaa kangasta, jotta se ei hajoaisi leikin tiimellyksissä. Myös jos hevonen hankaa kovasti tai asuu esim. metsätarhassa, olisi myös silloin syytä olla loimenkin vähän vahvempi. Hyvin lieväoireiset voivat pärjätä jopa puoliloimilla, jolloin hevonen saisi mahdollisimman paljon auringosta D-vitamiinia, mikä on myös hyvin tärkeä asia ottaa huomioon ihottumahevosen hoidossa.

steinaloimi (002)

Itch Off kesäihottumaloimi

  1. Millaisia vinkkejä antaisit kesäihottumahevosten hoitoon?

AK: Älä “panikoidu” jos hevosellesi puhkeaa kesäihottuma. Jos se pääsee yllättämään ja oireet ovat rajut, on tottakai sekä hevosen että omistajan elämä kurjaa pahimpien oireiden aikana. Mutta lähes aina oireet saadaan kuriin ja hevonen voi viettää hyvää elämää, hyvän ja huolehtivan omistajan ja/tai tallinpitäjän avustuksella. Älä myöskään hylkää ihanaa hevosta sen ihottuman takia, edellyttäen toki, että pystyt järjestämään sen hoidon. Jos et pysty, älä pidä hevosta vaan vaihda sen paikka sinne, missä asia voidaan järjestää. Aloita hoito aina mieluusti liian aikaisin kuin liian myöhään. Älä hanki kaikkia mahdollisia purkkeja ja aineita, kokeillen montaa yhtä aikaa. Se sekoittaa hevosen ihon toimintaa entisestään, vaan käytä sitä mikä on toimiva, mutta usein paras hoitoaine on puhdas ja runsas vesi.

LN: Katso kaikki aina kokonaisuutena. Jos hevonen on kovin stressaantunut ja voi muuten huonosti, on usein ihottuman oireetkin rajummat. Pidä hoito yksinkertaisena ja pohdi aina tarkkaan mitä teet ja miksi. Puhtaus, suojaus ja muuten terve, hyvinvoiva hevonen usein riittää.

Kesäihottuma ei rajoita kilpailemista

LN: List on 10-vuotias tamma, jolle puhkesi ihottuma jo nuorena ja välillä oireet olivat jo päässeet pahentumaan loimituksesta huolimatta. List saapui minulle ylläpitoon syksyllä 2014. Silloin ihottuma näkyi eniten sen hännässä, josta oli hangannut jouhia kovasti pois. Minulle tullessaan List oli hyvin lihava ja näin jälkikäteen ajateltuna myös vähän jostain syystä stressaantunut. Talvi tuli kuitenkin nopeasti, enkä juurikaan ehtinyt perehtyä loimitusta ihmeellisemmin ihottuman hoitoon. Seuraavana keväänä puin sille loimen rutiininomaisesti päälle ja koko kesä menikin ilman mitään oireita, joten viime keväänä ajattelin, että laitan sitten loimen, kun oireita alkaa näkyä, eikä niitä ole näkynyt tähän päivään mennessä.

List on syönyt Ökozonia nyt noin 5 vuotta. Lisäksi sen yleisolemus on parempi. Vaikka kilpahevosen elämä lisää väkisin stressiä, pysyy kotona lauma, rutiinit ja hoitaja samana. Kisakaudella pesu hoituukin hyvin aina ennen kilpailuja ja treenien jälkeen tulee harja ja häntä huuhdeltua hikien pesun lomassa myös puhtaaksi. Yöt vietetään tallissa ja noin joka toinen aamu laitan jouhien tyveen Ökozonin Moskitozonia, joka lieventää kutinaa. Koska List tarhaa metsätarhassa kuusikon keskellä, on sillä päivisin mahdollisuus päästä pihattoon suojaan ötököiltä. Varsinkin keväällä polttiaisten ilmaannuttua, se ei halua pihatosta poistua, jolloin heinätkin tarjoillaan sisälle, mutta parin viikon jälkeen hevonen on siedättynyt uuteen kantaan ja loppukesästä ei pihatossa enää paljoa aikaa vietetä. Kilparadoilla Listin kesäihottuma ei vaikuta ja tällä kaudella saavutimme viisikäynnin hopeaa senioriluokassa.

List 2014

lissuennen

List 2017 heinäkuu

lissuihottuma

Ökozon hoito-ohjelma.

Saksalaisen tri Manfred Buschin kehittämä hoito kesäihottumaan.

Hoitosarjalla vahvistetaan hevosen omaa vastustuskykyä, immuunijärjestelmää sekä sisäisesti että ulkoisin hoidoin.

Hoito tulisi aloittaa keväällä ennen oireiden tuloa mutta helpotusta saadaan myös kesällä aloitettaessa. Suositeltavaa Islannista maahantuodulle hevoselle ennaltaehkäiseväksi, koska riski kesäihottumaan on suuri parina ensimmäisenä vuonna.

Sisältää päivittäin annettavaa yrttinestettä ja kapseleita, shampoopullo pesuun, kutinaa hillitsevää ja ihoa viilentävää hoito-ainetta sekä ihoa hoitavaa hyönteisiä karkottava linimenttiä. Pakkaus riittää koko kaudeksi, muuta et juuri tarvitsekaan. Säilyy tarvittaessa talven ylikin käyttökelpoisena.

okozon (1)

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät kommentit

taina kaskinen: Freir frá Kaakkola, breedingsh…
Noora Kojo-Savonen: Islanninhevosille uusi koulura…

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin voit seurata tätä blogia ja saat ilmoituksia uusista julkaisuista sähköpostitse.

Liity 13 muun seuraajan joukkoon

Mainokset
%d bloggers like this: